История

Учебната 2022/2023 година

38 ДГ „Дора Габе“


38 ДГ „Дора Габе“ е институция, която осигурява началната подготовка на децата за опознаване на света около тях и им осигурява добра подготовка за училищното обучение.
В същата тази институция през изминалата 2022-2023 учебна година се организираха и осъществиха следните дейности и мероприятия:

* На 18.10.2022 г. 38 ДГ „Дора Габе“ бе домакин на игри по безопасност на движението по проект „Ти си НАДЕЖДА на пътя“ на район „Надежда“, финансиран от Столична община. Дворът на детската градина бе изпълнен с много гости, учители и деца. Част от гостите бяха – Тервел Пулев, Ники Василковски и Диана Миланова. Разиграха се различни състезателни игри между няколко детски градини на територията на район „Надежда“, като в края на събитието децата получиха сертификати да успешно участие.

* В един от слънчевите октомврийски дни, родители и деца към 38 ДГ „Дора Габе“ взеха дейно участие в организирана съвместна работилничка за изрисуване на усмихнати, забавни и чудати тикви. Всички произведения взеха участие в общинска изложба – „Есенен фестивал на плодородието“.

* През тази учебна година всички децата на територията на 38 ДГ „Дора Габе“ имаха възможността да се докоснат до Науката или иначе казано нагледно пред тях се представиха няколко урока.

Част от тях: „Урок по пчеларство“ – децата бяха запознати с приноса на малките пчелички за живота на Земята;  Разгледаха демонстрационен кошер и уреди, които използват пчеларите;

„Урок за билките“ – в края на събитието децата имаха възможността сами да засадят цвете в саксия;

* В тази учебна година екипът на 38 ДГ „Дора Габе“, както и всички деца от различните възрастови групи не пропуснаха възможността си за благотворителност. Изработваха картички за различни поводи и празници и ги даряваха на деца и възрастни хора по домовете; Участваха в още допълнителни кампании, каузи, базари, и т.н.

НАДЕЖДАТА
Това е ДГ 38 ,,Дора Габе “

,,Пролетта  събужда  цветовете  и пъпките на плодните дръвчета. Ако те бъдат събудени и облагородени  за живот, ще се превърнат в плодове.“
Я. А. Коменски

Тук, в пролетта на  детството обгрижени израстват нашите фиданки. Вкореняват се и пускат клонки и пъпки. Тук те разцъфват.
Умели ръце разпръскват семената на  знанието, творят красота и създават победители.
Разкриват богатствата на фолклора и възпитават в родолюбие.
Помагат им да опознаят света около себе си.
Да обикнат природата и опазят нейните богатства.
Да протегнат ръка за помощ и да вдигнат очи към звездите….
Грижовен Директор и персонал  създават възможно най -добри условия-уютна, спокойна и градивна среда
ДГ 38 ,,Дора Габе“е открита през 1978 г. Просторните и светли помещения, плувен басейн, музикален и физкултурен салон, големият и двор се огласят от радостни гласове, песни, танци и блеснали очи  на безброй деца.
Поколения споделят детските си спомени, за преживяното щастливо детство в ДГ 38 ,,Дора Габе“ ‐ необикновената детска градина  в квартала на НАДЕЖДАТА!